Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER




Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 29. maj 2021
Karin Svensson Smith (MP), oppositionsråd Lunds kommun
Shahad Lund (MP), Ersättare tekniska nämnden Lund
Ewa Björnberg (MP), ledamot miljönämnden Lund

Utskriftvänlig
Gör Skrylle till naturreservat
skuggan av Cementa-konflikten finns i Lunds kommun en strid gällande företagstillstånd som riskerar att äventyra vattentillgångar.

NCC har ansökt om tillstånd för att få utöka sin verksamhet i Skrylleområdet. Vi är negativa till utökad täktverksamhet oavsett om den sker genom areell expansion eller på djupet. NCCs verksamhet sänker av grundvattenytan i ett stort område runt täkten, bl.a. inom det öster om täkten liggande Natura 2000-området Måryd–Hällestad. Rödlistade (t.ex. klockgentiana) och ettåriga arter försvinner. Torrläggningen av Måryd har tilltagit under senare år där två våtmarker klassade som rikkärr har torkat ut nästan helt. De omfattande lastbilstransporterna med stenmaterial från täkterna utgör en påtaglig olycksrisk – särskilt för gående och cyklister i Södra Sandby. Dessa transporter bidrar till ansenliga utsläpp av växthusgaser och hälsovådliga luftföroreningar. Lunds kommun behöver fler och inte färre naturområden. Därför har vi motionerat om att Skrylleområdet ska vidgas genom att Rögleskogen blir ett kommunalt reservat.



I Lunds kommun har Skrylleområdet en särställning när det gäller rekreations- och friluftsområde. Antalet besökare till Skrylle och andra naturområden har stadigt ökat, särskilt under perioden med Covid 19-restriktioner. Rögleskogen är en grön förbindelselänk mellan Södra Sandby och Skrylle. Dominikansystrarna har funnits på plats i Rögle kloster vid Röglebäcken sedan 1956. Klostret hade innan Covid 19 ca fyra tusen besökare och runt tre hundra övernattande gäster om året. Den kringliggande skogen är viktig för naturupplevelser, meditation och återhämtning från stress. Här vill NCC röja skogen för att göra ett upplag samt skapa ytor för bearbetning och försäljning av stenmaterial.



”Rögleskogen är utpekat som såväl riksintresse för naturvård och friluftsliv som för värdefulla ämnen eller material. Lunds kommun har sedan tidigare gjort ställningstagandet, inom ramen för den fördjupade översiktsplanen för Skrylle från 2006, att motiv för naturreservatsförordnande föreligger… Det finns en oundviklig konflikt mellan täktverksamheten och det rörliga friluftslivets intressen. Täkten upptar mark och ger tillsammans med transporter upphov till buller och vibrationer samt utgör en barriär i det sammanhängande skogsområdet… Vill kommunen förtydliga sitt ställningstagande i ÖP 2018 att Skrylletäkten ska avvecklas till förmån för friluftslivets intressen är ett reservatsbildande på den tilltänkta platsen för utvidgande en möjlig väg att gå.” (Tekniska förvaltningens tjänsteskrivelse 2020-10-29)



Lunds kommun bör avstyrka ytterligare tillstånd för NCCs täktverksamhet och bifalla MPs motion om att utvidga Skrylleområdet genom att göra Rögleskogen till ett kommunalt naturreservat.



Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga