Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER




Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 19. februar 2018
Karin Svensson Smith
Utskriftvänlig
Alliansen bekämpar MP i stället för klimatförändringarna
Miljöpartiet fokuserar på att bekämpa klimatförändringarna. Allianspartierna fokuserar på att bekämpa Miljöpartiet. För de väljare som oroas över klimathotet finns bara ett parti att rösta på, skriver Stina Bergström (MP), Lise Nordin (MP) och Karin Svensson Smith (MP).

Vi vet alla att klimathotet är det största och mest akuta hot som mänskligheten står inför. Därför är det både förvånande och nedslående att Centerpartiet nu tycks lägga sin energi på att bekämpa Miljöpartiet snarare än klimatförändringarna.



I stället för att komma med egna konstruktiva förslag så ägnar Nordin och Federley sin debattartikel åt att kritisera de klimatinvesteringar som blivit möjliga tack vare Miljöpartiet. Många av de förslag som Centern misslyckades med att genomföra under sin tid i regering, som Bonus Malus, bränslebyte för mer biodrivmedel, och storsatsningar på laddstolpar för elbilar, har Miljöpartiet nu genomfört. Det är förståeligt att centern helst vill glömma dessa frågor.



Det är däremot obegripligt att centern lyft motståndet mot elcyklar till en viktig politisk prioritering. Efter att regeringen infört en elcykelpremie på upp till 25 procent av kostnaden så ser vi nu hur försäljningen exploderat. När våren kommer och gruset borstas bort från cykelbanorna så kommer massor av svenskar att susa fram utan att släppa ut ett enda gram koldioxid. Det är betydligt bättre klimatpolitik än att subventionera smutsiga dieselbilar, som centern gjorde.



En något mer konstruktiv ton hör vi från Liberalerna. Vi hoppas att Perssons och Tysklinds tal om att förorenaren ska betala också omsätts i riktig politik, men noterar att det inte hände under Alliansens åtta år vid makten. När vi granskar Liberalernas och Centerns budgetförslag, liksom övriga allianspartier så är fokus i stället på att kapa miljö- och klimatinvesteringar: Var fjärde krona skärs bort från miljöbudgeten. Viktiga klimatreformer skjuts på framtiden. Av någon outgrundlig anledning är allianspartierna dessutom överens om att flyget, som enda bransch, ska slippa betala klimatskatt. Hur detta går ihop med principen om att förorenare ska betala är en gåta.



Sammanfattningsvis är rollfördelningen nu tydlig: Miljöpartiet fokuserar på att bekämpa klimatförändringarna. Allianspartierna fokuserar på att bekämpa Miljöpartiet. För de väljare som oroas över klimathotet finns bara ett parti att rösta på.



Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga